Son Yayınlar

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?


İki yıllık bir bölüme yerleşeyim sonra dört yıllık bir bölüme geçerim diyorsanız DGS'nin nasıl bir sınav olduğunu da önceden bilmeniz gereklidir.İşte bu sınavla iki yıllık okulu bitirdikten sonra DGS gibi bir sınavla ilgili bölümün dört yıllığına devam edebilme şansınız bulunmaktadır.İki yıllık bir yüksekokuldan mezun olduğunuzda DGS gibi bir sınavla dört yıllık bölüme geçiş imkanına da sahip olursunuz.


Adayların sınavdan almış oldukları puanlardan hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlar, önlisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı önlisans başarı puanlarının (AÖBP) ve önlisans programına yerleştiği yıldaki puanlarının belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilmektedir.Yani, okuduğunuz dönemlerde notlarınızın iyi olmasına da dikkat etmelisiniz.Yani akademik hayatınızda notlarınız da önemli.ÖSYM, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutarak adayı uygun bir lisans programına yerleştirmektedir.

Kısaca DGS Nedir?

Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan bir sınavdır.

DGS’ye girmek için hangi şartlar gerekmektedir ?

Başvuru yapabilmek için meslek yüksekokullarından en geç beş yıl önce mezun olmuş olmak veya meslek yüksekokullarının ikinci sınıfında bulunmak gerekmektedir.Sınava giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.

Hiç yorum yok