Milli Edebiyat Dönemi
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ (1911-1923)
Milli edebiyat hareketini 1911’de Selanik’te çıkarılmaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında toplanan genç sanatçılar oluşturur. Bu yıllarda devlet siyasi yönden çöküntü içindedir. Memleketi kurtarmak için ortaya çıkmış olan Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük ideolojilerinden
Türkçülük fikri seçilerek bunun savunuculuğu yapılır. Ziya Gökalp, Ali Canip Yöntem ve Ömer Seyfettin’in 1911 yılında Selânik’te birlikte çıkardıkları Genç Kalemler dergisi, Türkçülük düşüncesinin ve Millî Edebiyat anlayışının bir sanat görüşü olarak benimsenmesinde ve halka yayılmasında çok etkili olmuştur Bundan sonra İstanbul’da birbirini izleyen milliyetçi derneklerle Türk Derneği, Türk Yurdu, Türk Ocağı adını taşıyan dergiler bu akımın kültür ve edebiyat alanlarında birer yayın organı olurlar.Milli Edebiyat Akımının Özellikleri:
* Milli Edebiyat Akımının amacı, Batı taklitçiliğinden kaçınmak, milli konulara yönelerek modern ve milli bir edebiyat ortaya koymaktır.
* Bu dönemde Türk kültürü ve tarihi, incelenmemiş bir hazine olarak kabul edilmiştir.
* Dilde sadeleşme fikrini savunmuşlardır ve bunu eserlerinde uygulamışlardır.
* Milli konulara yönelmişlerdir. Eserlerinde savaşların insanlarımız üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Yerli ve milli konularda yer vererek Anadolu insanının hayatını yansıtmışlardır.
* Halk şiirinin nazım şekillerini kullanarak, gerçek şiirimizin halk şiiri, milli veznimizin hece vezni olduğunu ileri sürmüşlerdir.
* Romanda ve öyküde teknik gelişmiştir.
* Milli edebiyatın hikaye ve nesir alanındaki ilk yazarı Ömer Seyfettin’dir.
* Milli edebiyata manzumelerini ve düşünceleriyle yön veren Ziya Gökalp’tır.
* Tarih ve edebiyat tarihi alanındaki temsilcisidir. Fuat Köprülü'dür.
"Genç Kalemler" dergisi yazarları, milli bir edebiyatın, dilin millileştirilmesiyle yaratılacağına inanmışlardı. Edebiyatı Cedidecileri ve Fecr-i Aticileri, Arapça ve Farsçanın etkisi altında kalan bir dili (Osmanlıca) kullandıkları gerekçesiyle suçladılar, "Yeni Lisan" adını verdikleri davalarını gerçekleştirmeye çalışmışlardır.
Milli Edebiyat Akımının Sanatçıları:
Mehmed Emin Yurdakul,
Ömer Seyfettin,
Ali Canip Yöntem
Ziya Gökalp
Hikâye ve Romancılar:
Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri, Refik Halit Karay, Aka Gündüz, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin.
Hiç yorum yok