Son Yayınlar

İhsan Oktay Anar ve Eserleri

   Yozgat (21 Kasım 1960) doğumlu olan yazar, Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde tamamladıktan sonra, aynı bölümden 2011 yılında öğretim üyesi olarak emekli olmuştur.1995 yılında "Puslu Kıtalar Atlası"nı yayımlamıştır. Bu eser çok sevilmiştir. Anar, 2009 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.



    İhsan Oktay Anar'ın yazın biçimi, genellikle göndermeler içermektedir. Kabaca birkaç örnek vermek gerekirse; ''Amat" romanındaki İsrafil adlı çocuğun gemi borazancısı olup diriliş düdüğünü çalışı; kıyamet günü Sur'a üfleyecek İsrafil'i; alt ambar ise toprak altını ve kabiri sembolize etmektedir.Aynı dergide, 1985 yılında "Rabnûmâ" başlığıyla bir diğer hikâyesi daha neşredildi.Anar'ın 1991'de yazdığı ve yayımlatmak için dört sene boyunca çeşitli yayınevleriyle görüştüğü Tamu adında yayımlanmamış bir romanı da mevcuttur.

    İhsan Oktay Anar felsefenin anlaşılmaz gibi görünen yanlarını romanın anlatım özellikleri ile buluşturarak Türk edebiyatında felsefi roman çığırının açılmasında önemli bir adım atmıştır. Romanlarında felsefe, tarih ve polisiyenin iç içe geçtiği görülür.

    İhsan Oktay Anar Türk edebiyatında felsefi roman çığırının açılmasına öncülük eden yazardır. Yazar eserlerinde metaforlara ve göndermelere yer verir. İhsan Oktay Anar eserlerinde Osmanlıca ve yöresel ağızlara da sıklıkla başvurmuştur. Eserlerinde mitlere ve tarihi yazıtlara göndermeler yapan yazarın her eserinde “Uzun İhsan” adında bir karakter yer almaktadır. Bu karakter yazarın kendisi olarak bilinmektedir.

Yazarın Eserleri:

Puslu Kıtalar Atlası

Kitab – ül Hiyel

Tiamat

Suskunlar

Amat

Yedinci Gün

Galiz Kahraman

Efrasiyab’ın Hikayeleri

Hiç yorum yok