Ana içeriğe atla

Sınavlarda Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?






Tüm sınavlarda olduğu gibi YKS de de sürenizi oldukça dikkatli kullanmanız çok önemlidir.Türkçe soruları uzun olduğu için paniğe kapılmamalısınız.Büyük bir ihtimalle sözel sorularında bu sorunu yaşıyorsunuzdur.Soruları okurken dikkatsizlik yaşıyor olabilir tekrar tekrar okuma durumunda kalabiliyor olabilirsiniz.Türkçe sorularında metinler uzun tutuluyor.(Dikkat!Sorunun uzun olması zor olduğu nalamına gelmez.)Bu nedenle metinleri çok iyi okumalı  ve istenenin  ne olduğunu çok iyi yorumlayarak soruya öyle cevap vermelisiniz.Soruları doğru yorumlarken de zamanınızı doğru kullanmayı da unutmamalısınız.Çünkü hem doğru okuma hem de zamanınızı iyi kullanma birlikte çok önemlidir.Bazen öğrenciler Türkçe sorularında çok oyalanıyor ve neredeyse sınavın sonuna doğru ancak sayısal bölüme geçiyor.Tabii sizin alanınızın ne olduğu da çok önemli örneğin ilerde sözel bölümden tercih yapmayı düşünüyorsanız bu alana ağırlığınızı vermelisiniz.Sözel bölümden oldukça çok soruyu net yapmaya çalışmalısınız.(Ancak sayısalın da sözele getirisinin olduğunu hiçbir zaman unutmadan ve sayısalda da elinizden geleni yaparak,çözebildiğiniz kadar matematik çözerek)Alanınıza göre ağırlık vereceğiniz sorulara dikkat edin.



Dikkatsizliğinizi aşmak için sorulara kendinizi çok iyi odaklamalısınız.Heyecan düzeyinizi olduğu kadar az seviyeye düşürmeye gayret etmelisiniz.Sınav salonunda kitapçık ile sizin aranıza hiçbir dış etken girmemeli.Kendinizi iyi motive etmelisiniz.Her şekilde kendinizi buna hazır hissetmelisiniz.Örneğin;sınav salonunda beklerken ve tam sınava başlarken kendinize;ben bu soruları doğru cevaplarsam ilerde hayalini kurduğum şu üniversitede olacağım.Şu bölümü okuyacağım,çok mutlu olacağım ve işte bu nedenle soruları dikkatli okuyup doğru yorumlayıp doğru cevap vereceğim diyerek kendinizi motive etmelisiniz.İşte o zaman motivasyonunuz artacak böylece soruları doğru cevaplama oranınız da yükselecek.Sınava başladığınız anda karşılaştığınız bir sorunun zorluğu sizi hemen paniğe düşürmemeli.Çünkü sınav sizin için zorsa herkes için de zordur.


Sizin için örnek bir soruyu nasıl dikkatlice cevaplamanız gerektiği üzerinde tartışalım:

2012 YGS TÜRKÇE SORUSU
 (I) Tanpınar’ın yarım kalmış son romanı Ay’daki Kadın bir rüyadan uyanışla başlar ve içinde “rüya” sözcüğünün geçtiği bir cümleyle yarıda kalır. (II) Kitapta en çok yinelenen sözcüktür rüya; roman da adını, edebiyatımızda benzeri az bulunur bir mizahla kurulmuş eşsiz bir rüyadan alır. (III) Tanpınar’ın roman ve şiirlerini yakından tanıyanlar için Ay’daki Kadın’ın baştan aşağı bir rüya dili ve atmosferiyle kurulduğunu söylemek de şaşırtıcı olmayacaktır. (IV) Ay’daki Kadın, daha ilk sayfasından anlaşılacağı gibi okuyucuyu Tanpınar’ın o bilinen dünyasının hazlarına hemen götüren bir roman. (V) Öte yandan, tamamlanmamış kitabın dünyası, çok belirgin düzeltmeleriyle Tanpınar’ın kimi romancı sırlarını ve kararsızlıklarını açığa vuran bir dünya.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde kişisel düşünceye yer verilmemiştir?

A)I  B)II  C)III   D) IV  E)V



Diyelim ki böyle bir soruyla karşılaştınız diyelim.Mutlaka karşılaşacaksınız ve uzunluğu sizi telaşlandırmamalı.Dikkatinizi soru üzerinde yoğunlaştırmaya çok dikkat etmelisiniz.

KİŞİSEL DÜŞÜNCE denmiş ve siz buradaki cümlelerde nesnel düşünce aramalısınız.Dikkatinizi paragraftaki öznel düşünceyi aramaya verin.Örneğin; bugün hava oldukça sıcak çok terledim (öznel-kişisel) yerine Nesnel yani hava sıcaklığı 20 derece (nesnel-genel) gibi bir cümle aramalısınız.Yani herkese göre geçerli olan durumu aramalısınız.

Cevap A şıkkıdır.

Tanpınar’ın yarım kalmış son romanı Ay’daki Kadın bir rüyadan uyanışla başlar ve içinde “rüya” sözcüğünün geçtiği bir cümleyle yarıda kalır.

Yukarıdaki cümle görüldüğü gibi nesnel bir cümledir,nesnellik içerir.Tanpınar'ın romanı yarıda kaldıysa bu her okur için geçerli bir durumdur.Diğer şıklardan örnek verecek olursak;

Öte yandan, tamamlanmamış kitabın dünyası, çok belirgin düzeltmeleriyle Tanpınar’ın kimi romancı sırlarını ve kararsızlıklarını açığa vuran bir dünya.

Bu cümlede ise kişisel düşünceye rastlarız ÇOK BELİRGİN DÜZELTME bu herkes için geçerli değildir.Kimisi için çok belirgin olmaz.


Sonuç olarak soruları dikkatli okumalısınız.Zaman konusunu da çok deneme çözerek halletmiş olmalısınız.Zamanınızı doğru kullanmaya dikkat edin.Sorular doğru okunduktan sonra çözülmesi sorun olmaz.Yeter ki ne istendiği noktasına dikkat edin.


Sorularınızı her zaman iletebilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300