Vitaminler ve Görevleri

Vitaminler ve Görevleri
Direnci arttırıcı ve molekülleri düzenleyici organik moleküllerdir.Hücre yapısına katılmazlar ve enerji  de vermezler.Bitkiler vitaminleri sentezleyebilir ancak hayvanlar vücutlarında doğrudan sentez yapamazlar,dışarıdan hazır alırlar.Bazı vitaminler enzimlerin yapısında koenzim olarak görev alırlar.Bu vitaminlerin eksikliği biyokimyasal tepkimeleri durdurur.Sentetik üretilen vitaminler de vardır.Vitaminler bazı etkileşimlerle (ısı,bakır,demir,güneş ışığı vb.) bozunabilmektedirler.
Vitaminler yağda ve suda çözünenler olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Yağda Çözünen Vitamin Türleri:
A,D,E ve K vitaminleridir.Fazla olduğu zaman karaciğerde depo edilmektedir.Fazlası zehir etkisi yaratır.
A Vitamini:Hücreleri yeniler,cildi güneşten korur,bakteri ve virüslere karşı koruma sağlar.Görme olayınında etkili madde yapılarına katılır.
D Vitamini:Kemik ve diş yapısına katılır.Bağışıklığı kuvvetlendirir.Sinir ve kasları çalışmasını sağlar.
E Vitamini:Antioksidan özellik gösterir.Damar sertleşmelerini önler.Hücre yenilenmesi sağlar.Kas dayanıklıklarında etkilidir.
K Vitamini:Yara iyileşmesini ve kan pıhtılaşmasını sağlar.
Suda Çözünen Vitaminler:
B ve C vitaminleridir.Vücutta depo edilmez,fazlası boşaltım (idrar yoluyla) atılmaktadır.
 B1 VİTAMİNİ YAPISI
B1 Vitamini (Tiyamin):Karbonhidrat metabolizması içersinde koenzim olarak görev görmektedir.Kalbin çalışmasında ve sinir sistemi sağlığında etkili olmaktadır.Ayrıca zihinsel faaliyetler üzerinde de etkileri vardır.
B2 Vitamini (Riboflavin):Karbonhidrat,yağ ayrıca proteinlerden enerji eldesi sırasında koenzim görevi görür.Görme olayında etkilidir.Demirin bağırsak emilimini kolay hale getirir.
B3 Vitamini(Niyasin)(PP):Sinir sistemi sağlığında etkilidir.Karbonhidrat,yağ ayrıca proteinlerden enerji eldesi sırasında koenzim görevi görür.
B5 Vitamini(Pantotenik Asit):Saç ve cilt sağlığında önemli rol oynar.Vücudu iltihaplarda korumaktadır.Yağ metabolizmasında ve Stres karşıtı hormon üretilmesinde etkili olmaktadır.
B7Vitamini(Biotin):Sindirim,sinir sistemi çalışmasında ve bunların yanında cilt,tırnak ve saç sağlığında önemli rolü vardır.
B6 Vitamini(Piridoksin):Sinir sisteminin çalışmasında bağışıklık üzerinde etkili olmaktadır.Amino asit üretimi,sodyum,potasyum dengelerinin sağlanması ayrıca kan hücrelerinin üretiminde etkili olmaktadır.
B9 Vitamini(Folik Asit):Hücre yenilenmesi,büyüme üzerinde etkilidir.Kan hücresi üretimi sağlar,Sinir ve sindirim sistemi çalışmasında etkili olmaktadır.Karaciğerin görevlerini yerine getirmesinde etkilidir.
B12 Vitamini(Kobalamin):Amino asit,nükleik asit ve protein metabolizmasında koenzim görevini yerine getirir.Büyüme,sinir sisteminin çalışması,kan hücreerinin üretilmesi ve zihin faaliyetleri üzerinde etkilidir.
C Vitamini:Bağışıklık sisteminin güçlenmesi,sinir sistemi sağlığı üzerinde etkilidir.Bunların yanında bağ dokusu liflerinin yapısında bulunmakta olan proteinlerin sentezinde görev görmektedir.
 E VİTAMİNİ YAPISI
 BİYOTİN YAPISI
 FOLİK ASİT YAPISI




Hiç yorum yok