Önemli Tarih Kavramları...
Ösym'nin sorduğu tarih soruları içersinde geçen bazı önemli kavramlar...
- KADEŞ ANTLAŞMASI: MÖ 13.yy başında yapılan Kadeş Savaşı sonrasında Mısır Firavunu İkinci Ramses ile Hitit Kralı Üçüncü Hattuşili arasında imzalanmış antlaşmadır.
- KARASUK KÜLTÜRÜ: MÖ 1200 ile MÖ 700 yılları arasında gelişmiş olan Tunç Çağına ait Türk kültür çevresidir.Anlamı Kara-Su demektir.(Yenisey Irmağı'nın kollarından Karasuk nehrinden kaynaklanır.) Diğer Türk kültür bölgelerine de kısaca değinelim.
- ANAV KÜLTÜRÜ: Bugünkü Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat yakınlarında Anav Bölgesi'nde bulunmuş Türk kültür çevresidir.Ayrıca farklı bir bilgi de paylaşacak olursak bu kültür çevresinde bulunan tarihi eşyalara Karbon 14 elementi testi uygulanmıştır.Bu metod ile tarihi daha kesin ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
- AFANESYEVO KÜLTÜRÜ:Orta Asya'daki Türk Kültür Bölgesidir.
- ANDRONOVA KÜLTÜRÜ: Altay Tanrı Dağları Güney Sibirya ve Hazar'ın kuzeydoğusuna kadar uzanan bölgede gelişen Türk kültür çevresidir. MÖ 1700 ve 1200 arasında tarihlenmiştir.
- KELTEMİNAR KÜLTÜRÜ: MÖ 3000 yıllarında Aral Gölü'ne dökülen Amuderya deltası civarında balıkçılık ve avcılıkla uğraşan Orta Asya kültürüdür.
- KURGAN: Türk ve Altay kültürüne ait kutsal mezardır.Korgan olarak da adlandırılmıştır.
- İLTİZAM USULÜ: Osmanlı İmparatorluğu zamanında belli vergileri toplama yetkisinin ve görevinin devlet tarafından yapılan bir anlaşma ile "mültezim" denen üçüncü şahıslara belli bir bedel karşılığıyla verilmesine dayalı vergi toplama sistemidir.
- MALİKANE USULÜ: Osmanlı İmparatorluğu zamanında devletin artan masraflarını karşılaması amacıyla Mukaatalar (Hazineye ait bir gelirin bir bedel karşılığı verilmesi) mültezimlere üç yıllık dönemler için değil ömür boyu verilmeye başlanmıştı. Bu sistem malikane usulüdür.
- ESHAM USULÜ: Malikane usulüyle sağlanmış olan gelirler de yetmemeye başlayınca devreye girmiş sistemdir.
- ŞUUBİYE AKIMI: Emeviler ve Abbasiler Döneminde Arap olmayan Müslümanlar arasında gelişen akımdır.
- ADLİ İDARE BEYANNAMESİ: Lozan Görüşmeleri sırasında Türk Heyeti tarafından hazırlanan beyannamedir.
- CEMİYETİ AKVAM: Milletler Cemiyeti'nin diğer adıdır.
- BİRİNCİ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI: 1933 te hazırlanan 1934 te yürürlüğe konulan ekonomik plandır.Devlet öncülüğüde yürütülmüştür.
- TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ: Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından olan Sakarya Savaşı öncesi ordunun ihtiyaçlarını karşılamak ve Sakarya Savaşı'na hazırlanmak amacıyla Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın yayınladığı on maddelik bildiridir.
- MÜTAREKE: Savaşlarda çatışmaları sona erdiren ateşkes antlaşmasıdır.
- SATRAPLIK: İran medeniyetinde ülke topraklarının ayrıldığı idari birimlere verilen addır.
- GULAM:İslam devletlerinde kölelerden oluşan ve hükümdarı korumakla görevli olan askeri birliklerdir. Burada önemli nokta bu askeri birliklerin Osmanlılarda "Kapıkulu Askerleri" olarak devam etmiş olmasıdır.
Bunlar da Aklınızda Bulunsun:
- ESİK KURGANI: 1969 yılında Kazakistan'da keşfedilen İskit veya Saka Kurganı'dır.Kazakistan'ın önemli hazinesi olma yolundadır.
- ALTIN ELBİSELİ ADAM: Kazakistan'ın Almaata şehri yakınlarında yol düzenleme çalışmaları sırasında tesadüfen bulunmuştur. 5. yüzyıla ait Saka Prensi veya Prensesi olduğu düşünülmüştür.
- PAZIRIK HALISI: Sovyet Altayların Pazırık Bölgesinde keşfedilen Altayların mö 3.yüzyıla ait halkının bırakmış olduğu 40'a yakın kurganda bulunmuştur. "Dünya'nın en eski halısıdır."
- NEKROPOL: (Nekropolis) Arkeolojik şehirlerde toplu mezarların ya da mezarlıkların bulunduğu alana verilen addır.Antik çağdan kalmadır. Şehirlerle iç içe bulunmuşlardır.
Hiç yorum yok