Ana içeriğe atla

Kimya Kanunları


KİMYA  KANUNLARI


  1. KATLI ORANLAR YASASI (DALTON YASASI): 1804 yılında bu yasayı John Dalton bulmuştur.Bileşiklerde elementler arasındaki kütle oranının korunmasına karşın bazen aynı elementlerin birbirleriyle birleştiğinde farklı özekllikler oluşturduğu gözlenmiştir.Örneğin karbon ve oksijenin birleşmesiyle özellikleri tamamen farklı  karbon dioksit ve karbon monoksit diye adlandırılan iki farklı tür meydana gelir.Karbonmonoksit oldukça zehirli bir gazken , karbondioksit soluk alıp verirken dışarı attığımız zehirsiz gazdır.Bitkilerin yaşaması için önemlidir.
  2. BİRLEŞEN HACİM ORANLARI YASASI (GUY LUSSAC YASASI): Kimyasal bir tepkimeye giren  gazlarla ,tepkimede oluşan gaz halindeki ürünlerin aynı koşullarda , aynı sıcaklık ve basınçta hacimleri arasında sabit bir oran vardır.Aynı koşullarda gazların hacimleri ve mol  sayıları ile doğru orantılıdır.
  3. İDEAL GAZ YASASI: Bu yasa sadece teoride olan ideal gazların durumları hakkında denklemler sağlayan yasadır.Bir miktar gazın durumu ,basıncı, hacmi ve sıcaklığına göre belli olmaktadır.
  4. AVOGADRO YASASI: Bu yasa eşit hacimdeki gazlar,eşit sıcaklıklarda aynı sayıda parçacık ya da molekül sayısı , gazın kütle ya da boyutlarından bağımsızdır.Aynı hacimdeki hidrojen ve nitrojen örnek gösterilebilir.Buna göre hidrojen ve nitrojen aynı molekül sayısına sahiptir.
  5. CHARLES YASASI: Bu yasaya göre sabit basınçta , herhangi bir miktardaki ideal gazın hacminin azalıp çoğalması , aynı oranda sıcaklığın da azalıp çoğalmasını etkiler.
  6. BOYLE YASASI: Bu yasaya göre, sıcaklıklar sabit tutulduğu sürece belirli ölçüde alınan bir ideal gazın hacmiyle basıncının çarpımı sabittir.
  7. KÜTLENİN KORUNUMU YASASI: Lavoisier Yasası olarak da bilinmektedir.Kapalı bir sistemde var olan çevrimler ve işlemler ne olursa olsun kütlenin sabit kalacağını belirten kanundur.
ÖSYM nin sorduğu örnek soru:

Bir bileşiği teşkil eden elementlerin miktarları arasında sabit bir oran vardır.
Bu ifade kimya kanunlarından hangisidir?
A)Katlı Oranlar Kanunu
B)Avagadro Kanunu
C)Sabit Oranlar Kanunu                                                                        
D)Maddenin Korunumu Kanunu
E)Guy Lussac Kanunu



Örnek sorunun cevabı C şıkkıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300