Etkili Dinleme Nasıl Olmalıdır?
Etkili dinleme sadece
söylenilenleri duymak değil, aynı zamanda bu söylenenleri kavramak
ve değerlendirmektir.Dinlemek verimli bir çalışma için de çok önemlidir.İletişimin %90'ı sözel olarak gerçekleşir.Dinlenen bir konunun yarısı bir süre sonra unutulmaktadır.Bilimsel araştırmalara göre,dinlenen bir konunun ancak sadece %20-25'i bir süre sonra hatırlanabiliyor.Kısacası etkili bir dinleme gerçekleşmezse dinlenenler akıldan uçup gidiyor demektir.İşte tam bu noktada etkili dinlemenin önemi ortaya çıkar.
Etkili Bir Dinleme İçin:
- Dinlenecek konu hakkında bilgi sahibi olunursa daha çok motive olunur.Dinlenecek konuda az-çok bilgi sahibi olunmalıdır.
- Dinlemeye başlamadan önce dinlenecek konuya yoğunlaşılmalıdır.
- Dinlecek konu dışında hiçbir şeyle ilgilenilmemelidir.Dikkatinizi dağıtmamalısınız.
- Etraftaki kimseyle konuşulmamalıdır.
- Dinlenen konuyla ilgili akılda soru kalmamalıdır.Sorunuzu vakit kaybetmeden sormalısınız.Soru sormak derse aktif katılmanızı da sağlar.
- Bilgiler zincirleme ilerler.Birbirleriyle bağlantılıdır.Bir konuyu öğrenmeden diğerini öğrenmeniz zor olur.Konuları bütünüylle dikkatli dinlemeye özen gösterin.
- Vurgulanan noktalar daha önemlidir.Vurgulanan noktalara daha da çok dikkat etmelisiniz.
- Yüz yüze iletişimde bulunduğumuzda karşınızdakinin,öğreticinin yüzüne,jest ve mimiklerine dikkat edin.Öğreneceğiniz konu hakkında ipuçları buradadır.
- Anlatılan bilgileri "ben zaten bunları biliyorum" diyerek görmezden gelmemelisiniz.Sizin yararınıza olacak noktaları yakalayabilirsiniz.
- Dersten sonra öğrendiklerinizi kısa bir tekrar etmelisiniz.
Hiç yorum yok