Ana içeriğe atla

TÜRKİYE'NİN TOPRAK TİPLERİ

TÜRKİYE'NİN TOPRAK TİPLERİ


Taşınmış ve yerli toprak tiplerinin hemen hepsi Türkiye'de görülmektedir. Kıyı ovaları ile iç bölge ovaları taşınmış topraklardan oluşmuştur. Türkiye'deki toprakların en büyük bölümünü yerli topraklar meydana getirmektedir.Bunların yayılış alanları iklim bölgelerine bağlıdır. 

Bunlar:

1. Laterit: Doğu Karadeniz'de görülür. Çay tarımına elverişlidir.

2. Podzol: Batı Karadeniz'de görülür. Nemli kıyı bölgelerimizde genellikle iğne yapraklı ormanlık arazilerde görülür.

3. Esmer kahverengi orman toprağı: Karadeniz, Ege ve Akdeniz'in Adana Bölümü dağlık alanlarında görülür.

4. Terra - Rossa (Kırmızı renkli topraklar): Ege Bölgesi ile güney kıyılarımızda görülür. Turunçgil tarımına çok elverişlidir.

5. Kahverengi ve kestane rengi step toprağı: İç Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür. Tahıl tarımına elverişlidir. Daha çok bu amaçla kullanılır. İç bölgelerimizin en kurak yerlerinde boz renkli ve tuzlu topraklar görülür.

6. Çernozyumlar: Dünya'nın en verimli toprağıdır. Ancak Türkiye'de bulundukları Erzurum - Kars Yöresinin yüksekliği ve iklim özellikleri bu topraktan yararlanmayı engeller.

Tüflü toprak: Magmadan çıkan malzemenin yaygın olduğu topraklardır. Türkiye'de tüflü topraklar en fazla Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunur.

Alüvyal toprak: Akarsuların, sel sularının yüksek yerlerden aşındırarak taşıdığı alüvyonların alçak kesimlerde biriktirmesiyle oluşan topraklardır. Türkiye'nin kıyı ovalarında alüvyal (taşınmış) topraklar yaygın olarak görülür.

Lös: Rüzgârın taşıdığı topraklardır. Kurak ve yarı kurak yörelerde yaygındır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300