TÜRKİYE'NİN TOPRAK TİPLERİ
Taşınmış ve yerli toprak tiplerinin hemen hepsi Türkiye'de görülmektedir. Kıyı ovaları ile iç bölge ovaları taşınmış topraklardan oluşmuştur. Türkiye'deki toprakların en büyük bölümünü yerli topraklar meydana getirmektedir.Bunların yayılış alanları iklim bölgelerine bağlıdır.
Bunlar:
1. Laterit: Doğu Karadeniz'de görülür. Çay tarımına elverişlidir.
2. Podzol: Batı Karadeniz'de görülür. Nemli kıyı bölgelerimizde genellikle iğne yapraklı ormanlık arazilerde görülür.
3. Esmer kahverengi orman toprağı: Karadeniz, Ege ve Akdeniz'in Adana Bölümü dağlık alanlarında görülür.
4. Terra - Rossa (Kırmızı renkli topraklar): Ege Bölgesi ile güney kıyılarımızda görülür. Turunçgil tarımına çok elverişlidir.
5. Kahverengi ve kestane rengi step toprağı: İç Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür. Tahıl tarımına elverişlidir. Daha çok bu amaçla kullanılır. İç bölgelerimizin en kurak yerlerinde boz renkli ve tuzlu topraklar görülür.
6. Çernozyumlar: Dünya'nın en verimli toprağıdır. Ancak Türkiye'de bulundukları Erzurum - Kars Yöresinin yüksekliği ve iklim özellikleri bu topraktan yararlanmayı engeller.
Tüflü toprak: Magmadan çıkan malzemenin yaygın olduğu topraklardır. Türkiye'de tüflü topraklar en fazla Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunur.
Alüvyal toprak: Akarsuların, sel sularının yüksek yerlerden aşındırarak taşıdığı alüvyonların alçak kesimlerde biriktirmesiyle oluşan topraklardır. Türkiye'nin kıyı ovalarında alüvyal (taşınmış) topraklar yaygın olarak görülür.
Lös: Rüzgârın taşıdığı topraklardır. Kurak ve yarı kurak yörelerde yaygındır.
Hiç yorum yok