Marmara Bölgesi Konu Anlatımı


MARMARA BÖLGESİ

GENEL ÖZELLİKLERİ:

Marmara Bölgesi,adını çevrelediği Marmara Denizi'nden almıştır.Türkiye'nin kuzeybatısında yer alır.
Doğuda Adapazarı Ovası'nı,güneyde Susurluk Havzası'nı ve Kaz Dağı'nı içine alacak şekilde sınırı vardır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonra en küçük ikinci bölgemizdir.
Marmara Bölgesi Türkiye turizm gelirlerinde ilk sırayı almaktadır.

YÜZEY ŞEKİLLERİ:

Türkiye'nin ortalama yükseltisi en az ve yerşekilleri en sade olan bölgesidir.
En önemli yükseltilerini kuzeyde Yıldız Dağları,güneyde Samanlı ve Uludağ oluşturur.
Uludağ bölgenin en yüksek yeridir.(2543)
Ergene,Adapazarı,Bursa ve Balıkesir ovaları bölgenin önemli düzlükleridir.
Meriç Nehri,bölgenin doğusunda yer alan Sakarya ve güneydeki Susurluk nehirleri bölgenin önemli akarsularıdır.
Marmara Bölgesi'nin güneyinde tektonik çukurların dolmasıyla oluşmuş olan Manyas(Kuş Gölü),Sapanca ve İznik tektonik gölleri yer alır.
Çatalca Yarımadası'nın kıyılarında kıyı set (lagün) gölleri yer alır.Bunlar;Terkos,Büyük ve Küçük Çekmece gölleridir.
Türkiye'nin en aktif fay kuşağı olan Kuzey Anadolu fay kuşağı Saros Körfezi'nden başlar ve doğuya doğru uzanır.


İKLİMİ:

Bölgede Akdeniz ve Karasal iklimleri ile geçiş özelliği gösteren Marmara iklimi görülür.En fazla yağış kış aylarında görülür.Karadeniz kıyılarında ise ılıman iklim özellikleri görülür.
Kış aylarında zaman zaman sis görülür.

BİTKİ ÖRTÜSÜ:

Türkiye'nin bitki örtüsü bakımından en zengin bölgesidir.Çünkü bölgede üç iklim tipi birden görülmektedir.Ergene Havza'sında ormanların tahribiyle antropojen bozkırlar görülür.Yıldız Dağları ve çevresinde Karadeniz iklimi etkisiylle ormanlar geniş yer kaplar.Marmara ve Ege Denizi kıyılarında maki toplulukları yer alır.Güney  Marmara'nın yüksek yerlerinde iğne yapraklı karaçam ormanları yer almaktadır.

NÜFUS:

Marmara Bölgesi Türkiye'nin nüfusu ve nüfus yoğunluğu en fazla olduğu bölgesidir.Nüfus artış hızı göçlere bağlı olarak artar.

EKONOMİSİ:

Tarım modern usullerle yapılır ve verim fazladır.Tütün,zeytin,şekerpancarı,üzüm,mısır,fındık,patates gibi tarım ürünleri yetiştirilir.Ayrıca ahır ve kümes hayvancılığı da gelişmiştir.Mera hayvancılığı yapılır.İpek böcekçiliği de gelişmiş bir diğer koldur.
Türkiye'de bor minerallerinin en çok çıkarıldığı bölge Marmara Bölgesi'dir.Marmara Adası ve Sakarya'da mermer;Uludağ'da volfram,Sakarya Çamdağ'da demir,Trakya'da linyit ve Kırklareli'ndeki doğalgaz önemli maden kaynaklarıdır.

MARMARA BÖLGESİ'NİN BÖLÜMLERİ:

  1. Yıldız Dağları
  2. Ergene
  3. Güney Marmara
  4. Çatalca-Kocaeli
Kısaca bu bölümleri de tanıyalım:

1.Yıldız Dağları Bölümü:

Marmara'nın yüzölçümü en küçük bölümüdür.Bölgenin en tenha bölümüdür.Yerşekilleri engebelidir.Hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri vardır.Süt ve çimento fabrikaları vardır.

2.Ergene Bölümü:

Bölgenin kuzeybatısını oluşturur.Bölüm önemli ticaret yolları üzerinde yer alır.Tarım toprakları açısından zengindir.Çıkarılan madenler;Kırklareli Hamitabat'ta doğalgaz,Edirne'de linyittir.
Başlıca sanayi dalları,şeker,yağ,dokumadır.

3.Güney Marmara Bölümü

Yer şekilleri diğer bölümlere göre çeşitlilik gösterir.Güneyde Kaz Dağı,Uludağ,Biga Dağları ve Samanlı Dağları önemli yerşekilleridir.En önemli akarsuyu Susurluk nehridir.En önemli ekonomik faaliyet tarımdır.Türkiye'nin en zengin bor mineralleri yataklarına sahiptir.
Bursa'da otomotiv,tekstil,gıda ve dokuma sanayi;Çanakkale'de ve Bilecik'te seramik sanayi ,Balıkesir'de kağıt;Bandırma'da  borasit sanayi başlıca endüstri kuruluşlarıdır.
Bölümde turizm faaliyetlerinden de önemli gelir elde edilir.Bursa ve Balıkesir'de termal kaplıcalar ve Uludağ'da kış sporu merkezleri turizm açısından bölümün en önemli yerleridir.

4.Çatalca-Kocaeli Bölümü:

Yıldız Dağları ile Adapazarı Ovası arasında kalan iki yarımadadan oluşur.İki yarımadayı İstanbul Boğazı ayırır.Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimi arasında geçiş tipi özelliğindedir.Bölümde daha çok ormanlar yer alır.Ormanların tahribe uğradığı yerlerde yalancı makiler yani psödomakiler yer alır.Bölümde ormanlar meşe,çam ve gürgen ağaçlarından oluşur.
Bölümün ve Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'dur.İstanbul tarihin en eski çağlarından günümüze kadar önemini korumuştur.İstanbul,Türkiye açısından büyük önem taşır.İzmit ve Adapazarı da önemli diğer merkezlerdir.
Sanayi oldukça gelişmiştir.
Endüstrinin en çok geliştiği bölümdür.Petro-kimya,gemi yapımı,lastik,makine,zirai alet,ilaç çimento gibi pek çok sanayi dalı mevcuttur. 
Çatalca-Kocaeli Bölümü Marmara'nın en yoğun nüfuslu bölümüdür.Sanayinin gelişmiş olması sebebiyle bölüm göç almaktadır.
Bölüm önemli bir finans merkezidir.
Türkiye'nin en büyük limanı İstanbul'dur.
İstanbul,turizm merkezi özelliğine de sahiptir.

  

Hiç yorum yok