Son Yayınlar

Paragrafın Başlangıç (Giriş) Cümlesi Sorularda Nasıl Bulunur?




Bugünkü konumuz paragrafın giriş cümlesinin sorulduğu soruları nasıl cevaplandırmanız gerektiğiyle ilgili.

Bu tip,yani paragrafların giriş cümlesinin sorulduğu soruların soru cümlesi,genelde "düşüncenin akışına göre,parçanın başına aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?" şeklindedir.

Şimdi ayrıntılar...

Paragrafın Başlangıç (Giriş) Cümlesi:

Paragrafın giriş cümlesi,paragrafın konusunu veya konuya bakış açısını belirtmek amacıyla yazılır.Kendisinden sonra gelen cümleler tarafından açık hale getirilir.Paragrafın giriş cümlesi bağımsızdır.Bir cümlenin başında kendinden önceki cümleye bağlı olduğunu bildiren bir bağlaç varsa veya bu cümlenin anlamca ve mantıkça başka bir cümlenin devamı oldu bir şekilde hissediliyorsa bu tip cümleler paragrafın ilk cümlesi olamaz.(Bunu,cümleyi inceleyerek kolayca anlayabilirsiniz)



Bazı soru tiplerinde parça,ilk cümlesi boş bırakılarak verilir ve seçeneklerden giriş cümlesinin bulunması istenir.Bu tip sorularda ilk cümleyi bulmak için,ilgili cümlenin konu,bakış açısı,dil ve anlatım,mantık yönünden parçaya uygunluğuna dikkat edilmelidir.Eğer bu özelliklerden biri eksikse o seçenek elenir.


Şimdi örnek bir soruyu inceleyelim:

...................... Vücudumuzdaki hücrelerden bazıları "bellek hücreleri" niteliği kazanarak uzun süre canlı kalıyor ve benzer bir mikropla karşılaştığında aktif hale geliyor.

Düşüncenin akışına göre,bu parçanın başına aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)Sağlığımızı korumada ilaçların önemi büyüktür;ancak ilaçların mikroplara karşı duyarlılığı gün geçtikçe azalıyor.
B)Bir zamanlar insan sağlığı için çok büyük tehlike oluşturan hastalıkların çoğu artık kitaplarda kaldı.
C)İnsanoğlu öyle bir bağışıklık sistemine sahiptir ki belli bir hastalığa ait mikrobun saldırısına uğrayan vücudumuz bu mikrobu bir kez tanıdıktan sonra onunla ilgili bilgiyi kaybetmiyor.
D)Belli mikroplar yaşadığımız çevrede çokça bulunsa da bizi hasta etmeye yetmeyebilir.
E)Bağışıklık sistemimiz;zararlı maddelerin tüketimi;hormonlu yiyecekler,çevre kirliliği gibi etmenlerle günden güne zayıflıyor.




Çözüm:

Parçada boşluktan sonra gelen bölümde "bellek hücreleri"nden bahsedilmiş.C seçeneğindeki yargıda "vücudumuzun herhangi bir mikrobu tanıdıktan sonra onunla ilgili bilgiyi kaybetmediği"nden söz ediliyor.Bunun yanında C seçeneğindeki "belli bir hastalığa ait mikrop" sözü parçada "benzer mikroplarla karşılaştığında" sözüyle yinelenmiş.Bu nedenlerle cevap C şıkkı olmalıdır.


Hiç yorum yok