Son Yayınlar

Coğrafya Soru-Cevap (Göl Oluşum Şekillerini Biliyor musunuz?)

Coğrafya dersinde,Türkiye'de göller ve oluşum şekilleri hakkında sunum yapmak üzere toplanan beş öğrenci şu şekilde sunum yapmışlardır:


Anıl: Heyelan set gölleri,heyelanla gelen kütlelerin akarsu vadilerini kapatması sonucu oluşan göllerdir.Ülkemizde Tortum,Sera,Zinav,Sülük gölleriyle Yedigöller bu şekilde oluşmuştur.

Gamze:Alüvyal set gölleri,akarsuların önlerinin alüvyollarla kapanması sonucu oluşan gölerdir.Ülkemizde Bafa,Köyceğiz,Mogan,Eymir,Uzungöl ve Marmara Gölleri bu şekilde oluşmuştur.

Engin:Kıyı set gölleri,deniz akıntılarının oluşturduğu kıyı kordonlarının koyların önünü kapatmasıyla oluşan göllerdir.Ülkemizde Van,Erçek,Nazik,Çıldır,Balık Gölleri bu şekilde oluşmuştur.

Selen:Buzul gölleri buzul aşındırması sonucu,sirk adı verilen çanaklarda oluşan göllerdir.Ülkemizde Ağrı,Erciyes,Kaçkar,Bolkar gibi dağlar üzerinde bu türde göllere rastlanmaktadır.

Gülsevil:Karstik göller, kalker,jips,kayatuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir.Ülkemizde Selda ve Kestel gölleri bu şekilde oluşmuş göllerdir.




Öğrencilerin yaptığı bu sunumda,bir hataya rastlanıyor.Buna göre bu hatayı hangi öğrenci yapmıştır?


A)Gamze
B)Engin
C)Gülsevil
D)Anıl
E)Selen












CEVAP:B şıkkı Engin olmalıdır.Çünkü Van,Erçek,Nazik,Çıldır,Balık Gölleri kıyı set gölleri değil,volkanik set gölleridir.Kıyı set göllerine,Büyük,Küçük Çekmece ve Durusu göllerini örnek olarak verebiliriz.Aklınızda bulunsun.


BAFA GÖLÜ

Hiç yorum yok