Yatay Geçişle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Yatay Geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçme işlemidir. Yatay Geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir .Kurum içi ve kurumlar arası yatay geçişler mümkündür.Kurumlar arası geçiş eşdeğer diploma programları arasında yapılmaktadır.Gerekli şartları yerine getirdiğinizde vakıflardan devlet üniversitelerine de geçiş yapılabiliyor.Yatay geçiş duyuruları YÖK ve üniversiteler tarafından önlisans ve lisans için Temmuz ayında, sadece önlisans için Ocak ayında olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır. Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmalıdır. Bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir.
Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için, lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç ikinci dönem bitirmiş olmalıdır. (Dikkat! Hazırlık dahil değildir.Yani hazırlık sınıfı okuduysanız bu dönemden sonra bunu yapamazsınız) Önlisans okuyanlar ise birinci dönemi bitirdikten sonra yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Aynı şekilde 4 yıllık lisans programında okuyanlar son yıl, önlisans okuyanlar ise son dönem başvuru yapamazlar.Yatay geçiş başvurusu benzer (%80'e kadar benzer içerik) bölümler arasında yapılabilmektedir. Bu benzerlik üniversite kurulu tarafından belirlenir. Birbirinden tamamen farklı bölümlere yatay geçiş başvurusu yapılamaz.
Buraya kadar anlattıklarımız yatay geçişin neleri gerektirdiği ve nasıl yapıldığıydı.Bir de yatay geçişin gerektirdiklerinin ayrıntısına yani "buzdağının görünmeyen kısmına" bakmamız gerekiyor.Eğer,"Bu yıl bir üniversitenin herhangi bir bölümünü kazanayım da sonrasında yatay geçişle istediğim üniversite ya da bölüme geçerim." diyorsanız gerçekten de çok büyük ve önemli bir karar vermişsiniz demektir.Zira üniversitelerin yatay geçişler için ayırdığı kontenjanlar sınırlı olduğundan öğrencilerin notları devreye girer.Bu nedenle de not ortalamalarınızın oldukça yüksek olması gereklidir.Daha üniversiteye başlamadığınız için üniversite notları hakkında kısa bir bilgi de verelim.Yatay geçiş için not ortalamanızın 3.50 ile 4.00 arasında olması gerekir ve 4.00 üniversitedeki en yüksek not demektir.(Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmalıdır.Yani yatay geçiş başvurusu yapabilmeniz için bu gereklidir ancak bir arkadaşınız sizden yüksek bir not elde ettiyse o yatay geçiş sıralamasında üstte yer alır.Bunun için notlarınızı ne denli yüksek tutarsanız yatay geçişten faydalanma hakkınız da o denli artar) Yani not ortalaması yatay geçiş için en önemli kriterdir.Sonra kazanmış olduğunuz ve bir şekilde başka bölüme geçmek istediğiniz üniversiteye girişteki merkezi yerleştirme puanınız dikkate alınmaktadır.Öğrencinin geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı da yine önem arz etmektedir.Kısacası yatay geçişte çok çalışmak,notları oldukça yüksek tutmak bir zorunluluktur.Olmazsa olmazdır.Tabi bu çalışmayı seve seve yaparım,notlarımı yüksek tutarım ve elbette istediğim yere geçerim diyorsanız ve bu isteği çok güçlü bir şekilde gerçekleştirme idealiniz varsa bunu yapın,çok çalışın,ve bunu başarın.Bu sizin elinizde.Çok çalışmayla yapılamayacak şey yoktur.Ancak yatay geçiş düşüncesiyle bir üniversite seçimi yaparsanız bu gerçekleri de aklınızın bir köşesinde bulundurun.Çünkü üniversite yaşamınzda çok gerekli olacak.
Hiç yorum yok