Ana içeriğe atla

10 Maddede Tercih Listesi Nasıl Hazırlanır?

10 Maddede tercih listesine son halini veriyoruz

1- Tercihlerinizi oluştururken bir B planınız mutlaka olsun.Alternatifiniz olmalı.Şu olmazsa, burası olsun demelisiniz.Yani çeşitli üniversite ve bölümleri de düşünmelisiniz.Tek bir üniversite ya da bölüm üzerine odaklanmamya gayret edin.Tabii "Bu bölüm,üniversite benim hayalimdir ve orası olmazsa olmaz.Orayı kazanamazsam seneye bir daha girerim" gibi düşünceleriniz varsa yine de siz bilirsiniz.Çünkü bu,sizin geleceğiniz.Gelecekte nerede olmak istediğinize en iyi siz karar verirsiniz.Hayalleriniz de çok ama çok önemli.Hayallerinizden vazgeçmeyin ama bunu yaparken de hayallerinizle gerçeğinizi harmanlamayı kesinlikle unutmayın.Yani tercihlerinizle hedeflerinize ulaşmak isterken ayaklarınız da yere basmalı.Bu nedenle tercihlerinizde yelpazeniz olabildiğince geniş olmalı.
2- Her zaman ve her yede söylenegeldiği gibi başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın.Puanlar her yıl farklılık gösterebiliyor.Değişiyor.Önceden her şey tahmin oluyor,puanlar kestirilemeyebiliyor.
3- Alternatifli olarak oluşturduğunuz tercih listesinden, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzmanlardan da yardımı alarak,gitmeyeceğiniz üniversite ve bölümleri eleyerek listenizi en son haline getirin.
4- Tercihlerinizi yaparken ilk altı tercihinizin kendi başarı sıranızdan yukarıda ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olabilir.İşte ilk beş-altı tercihinizi o en çok hayal ettiğiniz üniversite ve bölümlere rahatlıkla ayırın.
5- Tercih listenizde başarı sıranızdan yüksek tercihlere yer verdikten sonra, başarı sıranıza yakın ve eşit olan üniversite ve bölümlere ayırın.Fakat bunların yanında kendi başarı sıranızdan aşağılara da olabildiğince inmeye gayret gösterin.
6- Önemli olan tercih sırası değil, puan sıralamasıdır.(Örneğin, merkezi yerleştirmede bilgisayar ,puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil; puanı yüksek olan kişi yerleştiriyor.Bunu da unutmamalısınız.Diyelim ki iki üniversite adayı var ve birinin puanı diğerinden yüksek ve bu iki adaydan puanı yüksek olan aday ile düşük olan aday aynı yeri yazdılar fakat puanı düşük olan adayın tercihi birinciyken,puanı  yüksek olan adayın ki onuncu olsun.İşte burada puan önemlidir ve onuncu tercihi bile olsa puanı yüksek olan aday oraya yerleştirilir.)
7- Son altı veya sekiz tercihinizde girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri göz ardı etmeden, inebildiğiniz başarı sırasına kadar tercihlerinizde yer vermelisiniz. Yazdığınız son tercihin, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz son üniversite ve bölüm olduğuna çok dikkat etmelisiniz.Ve bundan emin olmalısınız.
8- 2013 ÖSYS’ de tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2014 ÖSYS’ de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2013 ÖSYS’ de merkezi yerleştirme ile (Açıköğretimin dahil) yerleştirilirseniz, ne yazık ki 2014 ÖSYS’ de puan kaybı yaşarsınız.Bu gerçeğini de unutmamalısınız.Öylesine bir tercihten uzak durun.İşte bu nedenle "Bu yazdığım okullar ve bölümler benim hayalim mi,bu benim geleceğim ve gelecekte nerede mutlu olacağıma iyi karar vermeliyim." diye düşünün ve bunlara çok dikkatli cevap verin.Ne yazık ki yerleştikten sonra son pişmanlık fayda vermiyor.Sonradan pişman olup üzülmemek adına gerçekten iyi karar verin.
9- Eğer Yurtdışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu’ ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğreniniz. Türkiye’ de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapmayı da unutmayın.
 10- Tercihlerinizi son günden önce teslim etmeye çok dikkat edin.Son güne bırakmamaya çalışın.Kendiniz bireysel olarak tercih bildirimi yapmaktan çekiniyor,hata olur diye düşünüyorsanız.Liselerdeki tercih danışmanları aracılığıyla tercih bildirimi yapmalısınız.

Yorumlar

  1. Sınavın ne olduğunu bilemem ama beni mahveden bir sınav olduğunu söyleyebilirim :)
    2013 LYS Tercih Sonuçları

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300