Aşağıdakilerden hangisinde yazınsal bir söylem vardır? Diye bir soruyla karşılaşacak olursanız;


Aşağıdakilerden hangisinde yazınsal bir söylem vardır?


A)Çevrenin canlı öğelerinin hayati aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, cansız öğeleri üzerinde ise yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına "çevre kirliliği" adı verilmektedir.


B)Turizm altyapısını desteklemek için illerimize,belediyelerimize aktarılan ödenek 2002 yılında 24,5 milyon TL iken bu rakam 2011 yılında 128,5 milyon TL olmuştur.


C)Geçmiş olaylardan ders almak, gelecekteki yolu doğru çizebilmek, okuyucuya ahlaki ve milli duygular aşılayabilmek maksadıyla yazılan bu tarz eserler, öğretici bir mahiyet arz ettiklerinden "öğretici" veya "pragmatik" denilen tarihçilik akımı içinde yer alırlar. Bu tarzın önderliğini yapan kişi Thukydides'tir. Gerçek anlamda tarihçilik, onun "Pelopennesoslular ile Atinalıların Savaşı" adlı eseriyle başlamıştır.  

D)Sözlerinin ortasına doğru tekrar yürümeye başlamıştık.Acele ve sert adımlar atıyordu.Gözlerini kah yere,kah gökyüzüne dikerek elleriyle işaretler yaparak konuşuyordu.Cümlelerinin arasında,sözünü bitirmiş hissini verecek kadar uzun fasıllar bırakıyor ve bu sırada gözlerini tekrar yarı kapayarak yoluna devam ediyordu.Bir hayli yürüdük.Gene uzun bir sükuta dalmıştı.

E)Türkiye Kültür Portalı'nın sorumlu kuruluşu olarak içerik oluşturma çalışmaları
kapsamında, ilgili kuruluşlarla çalışmalar başlatılmış, içerik alanlarında uzman akademik kariyere sahip dokuz kişiden oluşan Danışma Kurulu oluşturulmuştur.










Cevap:D şıkkıdır.Burada bir yazınsal söylem vardır.

Yazınsal söylem,edebi metinlerde bulunmaktadır.(roman,öykü vb.)D şıkkında da romandan alınmış bir metin bulunmaktadır.



2 yorum: