Son Yayınlar

Önemli Bir Coğrafya Sorusu (Türkiye'deki Dağları Tanıyalım-2)

Edremit körfezi kuzeyinde,Balıkesir ve Çanakkale illeri arasında yer alan bir dağ sırasıdır.Dağ,büyük ölçüde Biga Yarımadası'nda uzanmaktadır.Üç tepesi vardır ve tepelerinden en yükseği Karataş tepesidir.Dağın çevresi büyük ölçüde ormanlarla kaplıdır ve yakınlarında yerleşim seyrektir.Endemik bir bitki olan göknar alt türü Türkiye'de sadece bu dağda yetişir.Günümüze kadar dağ hakkında birçok efsane de söylenegelmiştir.Antik dönemlerde "İda" olarak adlandırılan dağ pek çok önemli olaya ev sahipliği yapmıştır. İsminin Giritli denizciler tarafından, Girit'te Zeus'un doğduğu İda Dağı'na atıfta bulunmak için İda konduğu mitolojide yer alır. Bundan ötürü dağ,Yunan mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Homeros'un İlliada destanında bu dağın adı "Bin Pınar İda" olarak geçmiştir.

Yukarıda verilen bilgilere göre bu dağ aşağıdakilerden hangisidir?

A)Uludağ
B)Kazdağı
C)Palandöken Dağı
D)Emir Dağı
E)Hasandağı









Cevap:B şıkkı Kazdağı'dır.Kaz Dağı aynı zamanda İda Dağı olarak da bilinmektedir.Balıkesir-Çanakkale arasındadır.Efsaneleri ile de bilinir.

Kısaca diğer şıklardaki dağlara da göz atalım:


  • Uludağ,Marmara Bölges'nde bulunur.Marmara'nın en yüksek dağıdır.Antik çağın ilk tarihçilerinden Heredot (MÖ 490-420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, "Olympos" olarak geçer ve Olympos'ta Lydya kralı Kroisos'un oğlu Atys'in yaşadığı trajediyi anlatır. Herodot'tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon (MÖ 64-M.S 21) yazdığı 17 kitaptan oluşan Coğrafya isimli kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos'u olarak geçer. 
  • Palandöken Dağı Erzurum'da bulunan tektonik bir dağdır.
  • Emir Dağları Afyonkarahisar'da Emirdağ ilçesi ile Eber Gölü arasında yer alır.
  • Hasandağı bir volkanik dağdır.Büyük Hasan ve Küçük Hasan adlı iki krateri vardır.Aksaray-Niğde il sınırları içindedir.Dağın eteklerinde Antik Roma şehri "Nora" yani VİRANŞEHİR bulunur.Erciyes'ten sonra İç Anadolu'nun ikinci büyük dağıdır.


 KAZDAĞI GÖKNARI (ENDEMİK)

KAZDAĞI

Hiç yorum yok