Son Yayınlar

Önemli Bir Coğrafya Sorusu (Türkiye'deki Gölleri Tanıma)

Bir üniversitedeki coğrafya klubüne üye olan üç öğrenci Türkiye'de bulunan üç göle,üniversitenin coğrafya dergisinde yayımlanmak amacıyla araştırma ve fotoğraflama yapmaları için gönderiliyor.

Geziye katılacak öğrencilere verilen kitapçıklarda göller hakkında şu bilgiler yer almıştır:

1.öğrencinin gittiği göl,Marmara Bölgesi'nde Sakarya kent merkezinin 11 km batısında,İzmit kentinin ise 27 km doğusunda, bulunan tektonik kökenli bir tatlı su gölüdür.Tabanı deniz seviyesinin de altındadır.17 Ağustos 1999 Marmara depreminde bu göl içersinde yüzey kırığı oluşmuştur.

2.öğrencinin gittiği göl,Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş,suları sodalı ve tuzlu olan bir volkanik set gölüdür.Türkiye'nin en büyük gölü ve dünyanın da en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahiptir.Gölün doğu bölümünde dört ada yer almaktadır.

3.öğrencinin gittiği göl ise,Türkiye'nin yüzölçümü bakımından üçüncü büyük ve sığ gölüdür.İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara,Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği yerde bulunmaktadır.Bu göl muhteşem buz mavisi rengiyle de ünlenmiş bir göldür ancak son zamanlarda giderek kırmızılaşması bilim adamlarını bunun nedenlerini araştırmak için harekete geçirmiştir.



Buna göre öğrencilerinin araştırma yapmak amacıyla gidecekleri göller aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?





A)Eğirdir Gölü-Erçek Gölü-Tuz Gölü
B)Köyceğiz Gölü-Van Gölü-Ulubat Gölü
C)İznik Gölü-Acıgöl-Manyas Gölü
D)Sapanca Gölü-Van Gölü-Tuz Gölü
E)Burdur Gölü-Nemrut Gölü-Hazar Gölü








 UYDUDAN SAPANCA GÖLÜ






 SAPANCA GÖLÜ


Cevap D şıkkı,Sapanca Gölü-Van Gölü-Tuz Gölüdür.

ÖNEMLİ NOT:YGS-LYS'lerde uzun sorular karşınıza çıkacağından bu sorulara şimdiden alışmalısınız.






Hiç yorum yok