Meslek Seçimi Konusunda Bir Soru-Bir Cevap

Edebiyat Öğretmenliğinde puan artış veya düşüşleri ve meslek seçimi konularındaki sorularınızı burada cevaplamaya çalıştım.

Eğer sözeliniz iyi ise kendinizi bu yönde geliştirmenizde ve bu alana yönelik bir kariyer planlaması yapmanızda fayda var.Çünkü öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri yanlış meslek seçimidir.Bu yüzden birçok öğrenci pişmanlıklar yaşayabiliyor.Şimdiden bunları düşünerek idealinizi belirlemiş olmanız ve ileriye yönelik araştırmalar yapmanız çok iyi ve en doğrusu.

Puanlarda değişme ise (düşme-yükselme) her sene taleplere,açılan kontenjan sayısına ve bunun gibi daha birçok faktöre göre değişim değişim gösterir.

Size somut bir örnek verecek olursam,Marmara Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Öğretmenliği 2011'de 496.902 puanla almış,bu yıl yani 2012'de ise puanı 452.806'ya kadar gerilemiş.(minimum puanları,yani son öğrencinin yerleştiği puan) Aslında öğretmenlik puanlarında bu sene yükselme bekleniyordu ama bu örnekte de görüldüğü gibi bazılarında düşüşler yaşanmış.


Bu düşüş veya yükselmelerde daha önce de söylediğim gibi birçok faktör rol oynar.Gelecek sene için de tahminde bulunulabilir ancak tam olarak kestirmek fazla mümkün olamayabilir.Fakat Marmara Üniversitesi üzerinden verdiğim örnek her sene artan kontenjanlar da göz önünde bulundurulursa 2013 için size bir ışık tutabilir.

Tüm bunların yanında her şey sizin kendinizi geliştirmenize,bir de nereyi çok istediğiniz ve ilerde hangi meslekte mutlu olacağınızı bilmenize bağlı.Bunları bilip planlı bir çalışma da yürütürseniz hiçbir şey sizi fazla etkilemez ve amacınıza ulaşırsınız.
Yani kendinize ne kadar çok şey katar ve başarılı olursanız bu size ve sizin puanınıza yansır ve başarınız karşısında da  tüm kapılar ardına kadar açılır.

Umarım bu yazı size yararlı olmuştur.2013'te istediğiniz üniversiteyi ve bölümü kazanmanız dileğiyle başarılar...


Hiç yorum yok