Yazar ve Yapıtlarını Tanıma

Yazar ve Yapıtlarını Tanıma Örnek Soru


Aşağıdakilerden hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

A)Aynanın İçindekiler Attila İlhan'ın Türkiye tarihinin 1909-1960 yılları arasındaki dönemini anlattığı roman serisinin adıdır.
B)Sevgi Soysal İlişkiler adlı romanında  Muzaffer Bey ve Zehra Hanım gibi kahramanlarının mutsuz hayatlarını bir hastane odasındaki birkaç güne sığdırarak anlatmıştır.
C)Peride Celal'in ilk öyküsü Yedigün Dergisi'nde yayımlanan Ak Kız'ın Hikayesi'dir.
D)Rıfat Ilgaz  toplumcu romanı olan Yıldız Karayel'de Cide kasabasının toplumsal yapısını,insan ilişkilerini ve içinde bulunduğu sorunları anlatmıştır.
E)İnci Aral "Yeni Yalan Zamanlar","Mor" ve "Safran Sarı" adlı yapıtlarını Yeni Yalan Zamanlar başlıklı bir üçleme haline getirmiştir.



Çözüm:

Bilgi yanlışı B şıkkında bulunmaktadır.Çünkü" İlişkiler" Sevgi Soysal'ın değil Erhan Bener'in yapıtıdır.Ayrıca Erhan Bener'in İlişkiler ve Rıfat Ilgaz'ın Yıldız Karayel adlı romanları "Orhan Kemal Roman Armağanını" kazanmıştır.
Ne kadar çok farklı yazarımızı tanırsak,eserlerinin içeriğini hakkında bilgi sahibi olursak karşımıza bilgi ağırlıklı bir soru çıktığında doğru cevaplama oranı da o kadar yükselecektir.




 SEVGİ SOYSAL
 PERİDE CELAL
 ERHAN BENER










Sizinle genel anlamda edebiyatla ilgili önemli bulduğum birkaç kavramı ve bilgiyi de sizler bu sayfadan ayrılmadan paylaşmak istiyorum.

Muhasebe:Sohbet yazılarına eskiden verilen isimdir.
Alegorik:Sembolik demektir.Mesela Kutadgu Bilig dört sembolik karakterle yazılmıştır.
Rind:Gönlünce yaşayan,rahat kişi anlama gelmiştir.Yahya Kemal bu tarzda şiirler yazmıştır.
Esatir:Efsaneleri araştıran bilim dalı.
Menkut:Divan Edebiyatında hepsi noktalı harflerden oluşacak şekilde düzenlenen şiirdir.
Maklub:Harfler tersten sıralanınca yine aynı sözcük çıkması durumuna verilen ad."Mum" gibi.
İzlek:Bir edebi eserde işlenen konunun anlamca ortaya koyduğu yönelimdir.Yani eserde konunun gidişatı(yönelimi) da diyebiliriz.

  • Ayrıca burada başka bir noktaya daha dikkatinizi çekmek istiyorum.Ahmet Hamdi Tanpınar "Beş Şehir" adlı yapıtında ANKARA,ERZURUM,KONYA,BURSA ve İSTANBUL şehirlerini anlatmıştır.
  • Ziya Paşa Zafername adlı eserinde nazım-nesir karışık yazmıştır.Kaside,tahmis,şerh olmak üzere üç bölümü vardır.
Bu bilgilerde aklınızda bulunsun.



Hiç yorum yok