AOBP Uygulaması Bu Yıl da Geçerli Olmaya Devam Edecek

Önemli! AOBP Uygulaması Bu Yıl da Geçerli Olmaya Devam Edecek


Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) yaklaşık üç hafta kala, yeni eğitim sistemi gereği yapılan değişiklikle kaldırılan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) bu yıl geçerli olacak. İlgili yasa maddesi, 'torba yasa' kapsamında TBMM Genel Kurul'unda kabul edildi. ÖSYM bu sene yapacağı yerleştirmelerde ağırlıklandırma yapacak.


Özellikle yüksek puanlı okullardan mezun olan ve bu yıl ÖSYS'ye giren öğrencilerin beklediği haber geldi. TBMM Genel Kurulu, 'torba yasa' kapsamındaki ilgili yasa maddesini onaylayarak, bu yıl LYS sonuçlarına göre yapılacak yerleştirmelerde ağırlıklandırma yapılmasına karar verdi. 2013'te ise ağırlıklandırma yapılmayacak, Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanacak. 

Öte yandan 'torba yasa' kapsamında, 2011 yükseköğretim af kanunundan yararlanamayanlar için de TBMM Genel Kurul'unda düzenleme yapıldı. Af için yeni başvuru hakkı getirildi.

AOBP'nin bu yıl uygulanacak olmasını hurriyetegitim.com'a değerlendiren uzmanlar, bu yıl için doğru bir karar olduğunu söyledi. Bu kadar sık karar değişikliğinin, öğrencilerin güvenini sarstığını da belirten uzmanlar önümüzdeki yıl uygulanacak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplamalarının da iyi formüzüle edilmesi uyarısında bulundu.
Öğrencilerin güveni sarsılıyor

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü): 
YGSpuanları yüksek olan okulların öğrencileri için iyi oldu. Çünkü onlar okul derslerine ağırlık vermeyip, 'Okul puan
larımız yüksek' diyerek sınava çalışıyorlardı.Ama sonuçta birileri de mağdur oluyor. Düz lisede okuyup, okul derslerinde çok başarılı olan öğrenciler de var. Onlar için bir mağduriyet olacaktır tabii ki. Ama en kötüsü bu kadar sık karar değişimi öğrencilerin ÖSYM'ye karşı güvenini sarsıyor. Gerçi bu durum ÖSYM ile ilgili değil ama öğrencinin güvenini sarsabiliyor.


Doğru bir karar

Oktay Aydın (Kariyer Danışmanı): 
İşin doğrusu da buydu. Her ne kadar yasa çıkmış olsa da bu yıl sınav başladı, başvurular başladı, sınavın ikinci aşamasına iki hafta kala yapılan değişikliğin doğru olmayacağını söylemiştik. MEB'in de YÖK'ün de duyarlı olması güzel bir şey. Anne babalar, eğitimciler ve okullar tepkiliydi. Kazançlı olan vardı ama onlar da bu kadar son dakika değişikliği doğru bulmadığını söylüyordu. Şimdi bütün adayların dört yıllık kurgu ve bir yıllık hazırlığına göre puanları hesaplanacak. Önümüzdeki yıl için de 'A' katsayısının kalkması doğru bir karar ama Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OBP) da yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Türkiye'nin coğrafi ve ekonomik dağılımı düşünüldüğünde, öğrencilerin not anlamında eşit ölçülmesi doğru değil. Bir yanda çok çalışan öğrenciler varken, diğer yanda kolaylıkla not alan öğrenciler de var. Böyle şey olmaz deniyor ama bu bir gerçek. Bu nedenle OBP'nin de iyi formülüze edilmesi gerekiyor.





(Hürriyet Eğitim)





Hiç yorum yok