Ana içeriğe atla

Türkiye Selçukluları Dönemi'nde yaşanan gelişmeler (önemli noktalarıyla)

Türkiye Selçukluları Dönemi'nde yaşanan gelişmeler (önemli noktalarıyla)


Süleyman Şah Devri
Türkiye Selçukluları Devleti Süleyman Şah Dönemi'nde kuruldu.Süleyman Şah Boğaz'ın Anadolu yakasını kontrol altına aldı.Bizans ile anlaşma yapıldı.Ayrıca boğazdan geçen gemiler için gümrük idaresi kurmuştur.Bu dönemde Suriye Selçukluları ile savaşıldı.Süleyman Şah'ın ölmesi ile kısa süreli Fetret Devri yaşandı.
I.Kılıç Arslan Devri:
Çaka Bey ile Bizans'a karşı ittifak kuruldu.1.Kılıç Arslan Haçlılarla başarı ile mücadele etti ve Haçlıların kalabalık olması nedeniyle İznik'i terk ederek Konya'ya çekildi.
I.Mesut Devri:
Danişmentoğullarının desteğiyle tahta geçti.İkinci Haçlı Seferi'ne başarıyla karşı koymuştur.Daha sonra güçlenerek Danişmentoğulları'nın Anadolu'daki siyasi üstünlüğüne son verdi.Bu dönemde batılı kaynaklara göre Anadolu ilk defa Türkiye adı ile anılmaya başlandı.
II.Kılıç Arslan Devri:
I. Mesut'un oğludur.Bizans ile saldırmazlık antlaşması yapıldı ve batı sınırı güvence altına alındı.Anadolu siyasi birliği sağlanmaya çalışıldı.Bu dönemde Anadolu'yu kesin olarak Türk yurdu haline getiren savaş Miryakefalon Savaşı yapılmıştır.
I.Gıyaseddin Keyhüsrev Devri:
I.Gıyaseddin Keyhüsrev İznik İmparatoru ile anlaştı.Trabzon Rum İmparatorluğu üzerine seferler düzenledi.Onları mağlup etti ve Karadeniz ticaret yolu böylece açıldı.Venediklilerle ilk ticaret anlaşması bu dönemde oldu.
I.İzzeddin Keykavus Devri:
Bu dönemde Anadolu'nun ticari kalkınmasına önem verildi.Önce Kıbrıs Krallığı,ardından Venedik ile ticaret anlaşması yapıldı.Sinop'u fethederek buraya başta tüccarlar olmak üzere Türkleri yerleştirdi.Sinop'u ticaret açısından önemli bir liman haline getirdi.
I.Alaeddin Keykubat Devri:
I.Alaeddin Keykubat tahta geçtiği sırada Moğollar istilaya başladı.Bu dönemde Rumların elinde bulunan Alanya ele geçirildi.Kırım'ın önemli limanı Suğdak alındı.
II.Gıyaseddin Keyhüsrev Devri:
2.Gıyaseddin Keyhüsrev'in yetersizliği devletin zayıflamasına neden oldu.Bu dönemde Baba İshak İsyanı, Kösedağ Savaşı oldu.


Bilgiye dayalı örnek bir soru:


Türkiye Selçuklu Devleti ile ilgili aşağıda verilen devir-olay eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

A)Süleyman Şah Devri                          Boğazdan geçen gemilerden vergi almak amacıyla Gümrük
                                                           İdaresi kuruldu.
B)II.Kılıç Arslan Devri                          Miryakefalon Savaşı yapıldı
C)I.Gıyaseddin Keyhüsrev Devri           Venediklilerle ilk defa ticaret anlaşması yapıldı
D)I.Alaeddin Keykubat Devri                Kısa süreli Fetret Devri yaşandı
E)I.İzzeddin Keykavus Devri                 Sinop fethedildi



Cevap D şıkkıdır çünkü kısa süreli Fetret Devri Süleyman Şah'ın ölmesi ile yaşanmıştır.I.Alaeddin Keykubat Devri ile ilgisi yoktur.


















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300