Son Yayınlar

Önemli noktalarıyla 19.Yüzyıl Islahatları

Sınavlarda karşınıza çıkacak olan konulardan 19.Yüzyıl Islahatları 


Bu dönemde ıslahatlar Sened-i İttifak ile başlıyor.
Sened-i İttifak
İkinci Mahmut ile Ayanlar arasında imzalanmıştır.Padişahın yetkileri sınırlandırıldı.
Tanzimat Fermanı 
Bu ferman Padişah Abdülmecit döneminde ilan edildi.Tanzimat Fermanı ile  tüm Osmanlı vatandaşları eşit sayılmıştır.Askerlik işleri düzene konmuştur.Gayrimüslimlerin askerlik yapması zorunlu hale getirilmiştir.Başta hükümdar olmak üzere herkesin fermana uyacağı kararı alınmıştır.Tanzimat Fermanı ile kişisel özgürlükler ve vatandaşlık hakları genişletilmiştir.Ayrıca Ceride-i Havadis,Tasvir-i Efkar ve Tercüman-ı Ahval gazeteleri çıkarıldı ve okuma yazma önem kazandı.
Islahat Fermanı
Sultan Abdülmecid zamanında ilan edildi.Islahat Fermanı İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı Devleti'ne baskısı sonucu ilan edilmiştir.Bu ferman Paris Antlaşması'nda yer almıştır.Islahat Fermanı'nın uygulanmasıyla bütün topluluklar din,dil,ırk farkı gözetilmeksizin kaynaşması sağlanmıştır.
1.Meşrutiyet'in İlanı
İstanbul Konferansı'nda Osmanlı Devleti aleyhine kararlar alınmasının önlenmek istenmesi nedeniyle ilan edilmiştir.Azınlıkların da yönetime katılmaları sağlanarak ülkenin Milliyetçilik akımının olumsuz etkisi nedeniyle dağılması önlenmeye çalışıldı.İkinci Abdülhamit'in Kanun-i Esasi'yi ilan etmesi ardından meydana gelmiş bir dönemdir.
Kanun-i Esasi
İkinci Abdülhamit ilan etti.Kanun-i Esasi Türk tarihinin ilk anayasasıdır. Prusya ve Belçika Anayasaları incelenerek oluşturuldu.Kanun-i Esasi'ye göre Hükümet meclise karşı değil,padişaha karşı sorumlu olacaktır.Temel haklar (mülkiyet hakkı,konut dokunulmazlığı,vergi eşitliği vb.) yer almıştır.
2.Meşrutiyet'in İlanı
İlk siyasi partiler kurulmuştur.(İttihat ve Terakki, Hürriyet ve İtilaf Fırkası) İkinci Meşrutiyet'in ilanıyla Kanun-i Esasi'de değişiklikler yapıldı.Padişahın makamı sembolik hale getirilmiştir.Padişahın yönetimdeki etkinliği azalmış, buna karşın halkın yönetime katılımı artmıştır.Ayrıca yine bu dönemde 31 Mart İsyanı yaşandı.
31 Mart isyanı
Meşrutiyet'e karşı olanlar isyan başlatmıştır.Hareket Ordusu bastırmıştır.(Ordunun kurmay başkanı Mustafa Kemal Paşa idi) İşte bu isyan sonucunda İkinci Abdülhamit tahttan indirilmiştir.Yerine Beşinci Mehmet Reşat getirildi.


Hiç yorum yok