Ana içeriğe atla

Obeb Okek Sorularında Kullanılan Özellikler


Obeb Okek  Sorularında kullanılan özellikler:


Obeb:
Ortak bölenlerin en büyüğüdür.Obeb'i bulmak için sayılar asal çarpanlarına ayrılır.Tabanı aynı olan üsleri en küçük olanlarının çarpımı sayıların obebini vermektedir.
Okek:
Okek'i bulmak için sayılar asal çarpanlarına ayrılır.Tüm çarpanlardan her birinin tabanının en büyük üslü olanlarının çarpımı sayıların okekini veriyor.

Özellik 1.
OBEB(a,b)×OKEK(a,b)= a×b dir.

a ile b sayıları aralarında asal ise;
OKEK (a,b)=a×b
OBEB(a,b)=1 dir.

  • Bu özellik önemlidir çoğu obeb okek sorusunda bu özelliğe ihtiyaç duyuluyor. Bir obeb okek sorusunda "aralarında asal "deniyorsa bu özellik kullanılmalı.


Ancak bu özellik sadece iki sayı ile mümkün oluyor.

Özellik 2.
İki veya daha fazla sayının Obebi en çok bu sayıların en küçüğüne  ve Okeki de en az bu sayıların en büyüğüne eşit olabilir.

Özellik 3.
OBEB(x,y)=k ise

x=k.m   ve    y=k.n dir.
olacak şekilde aralarında asal en az bir (m,n) tamsayı ikilisi vardır.

OKEK(x,y)=k ise k=p×x ve k=q×y
olacak şekilde aralarında asal en az bir (q,p) tamsayı ikilisi vardır.

a ile b aralarında asal sayılar olmak üzere;

A/B=a/b ise

OKEK(A,B)=A.B=B,a

OBEB(A,B)=A/a=B/b   dir.

Özellik 4.
a,b,c sabit ve x,y,z değişken pozitif tamsayılar olmak üzere;
A=ax=by=cz
ise A'nın en küçük değeri OKEK(A,B,C) dir.


  • Obeb Okek problemlerinde şu özellikler kullanılıyor:


Özellik 5.
Bir uzunluk,şekil,ürün  veya herhangi bir nesnenin kendinden küçük parçalara ayrıldığı sorularda OBEB kullanılmalıdır.

Özellik 6.
Küçük parçalar bir araya getirilerek daha büyük  bir nesnenin oluşturulması sorularında OKEK kullanılmadır.



Geçmiş Yıllarda Çıkmış Bir Sorudan Örnek:

Ortak katlarının en küçüğü 30 olan farklı iki sayının toplamı en çok kaçtır?

A)55   B)45  C)33  D)31  E)17

Çözümü: Bu sorunun çözümünde 15 ve 30 sayılarının okeki yani ortak katlarının en küçüğü 30 olduğu için bir sayıyı 30 diğer sayıyı ise 30 un yarısı olan 15 olarak alıyoruz.30 ile 15 in toplamı 45 tir Cevap 45 yani B şıkkıdır.










Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300