Ana içeriğe atla

Kurtuluş Savaşı'na Hazırlık Dönemi (Genelge ve Kongreler)


Kurtuluş Savaşı'na Hazırlık Dönemi


Kurtuluş Savaşı'na Hazırlık Döneminde Kongreler önemlidir.Bu dönem  Havza Genelgesi ile başlar.

Havza Genelgesi
Havza Genelgesi  ortak bir milli bilinçle işgallerin protesto edilmesini öngörmektedir.
Amasya Genelgesi
Amasya Genelgesi'nde Kurtuluş Savaşı'nın gerekçesinin belirtilmiştir.Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikede olduğundan ve İstanbul Hükümeti'nin görevini yerine getirmediğinden söz edilmiştir.Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır kararı alınmıştır.Ayrıca Anadolu'nun en güvenli yeri Sivas'ta bir kongre toplanmasına da bu genelge ile karar verilmiştir.
Erzurum Kongresi
Milli sınırlar içinde vatan bütündür parçalanamaz.
Milli Kuvvetleri etkili,milli iradeyi esas hakim kılmak gereklidir.Manda himaye kabul olunamaz en önemli maddelerindendir.Ayrıca Yararlı Cemiyetler  Doğu Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında toplanmıştır.
Balıkesir Kongresi
Bölgesel bir kongredir.Batı Anadolu'yu ilgilendiren kararlar alındı.
Alaşehir Kongresi
Erzurum,Balıkesir Kongrelerinin kararlarının gözden geçirilmesi amacıyla toplandı.Ancak fazla etkili olamadı.Bölgesel bir kongredir.
Sivas Kongresi
Sivas Kongresi'nde Erzurum Kongresi kararları bazı ilave ve değişikliklerle kabul edilmiştir.
Milli Cemiyetler birleşecek,mücadele bir merkezden yönetilecek ve mücadeleyi Temsil Heyeti yönetecekti.Manda ve himaye kesin bir şekilde reddedildi.
Sivas Kongresi ile Temsilciler Kurulu İstanbul Hükümeti'ne karşı ilk başarısını sağlamış oldu.
Ulusal bağımsızlığı gerçekleştirmek için çalışan dernekler Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adıyla toplandı.
                                                     

Örnek bir soru:

Aşağıdaki Kurtuluş Savaşı'na hazırlık dönemine ait eşleştirmelerden hangisi yanlıştır.
A)Sivas Kongresi                            Erzurum Kongresi kararları bazı ilave ve değişikliklerle kabul
                                                     edildi                    
B)Balıkesir Kongresi                       Batı Anadolu'yu ilgilendiren kararlar alındı
C)Havza Genelgesi                         Erzurum ve Balıkesir Kongre kararları gözden geçirilmesi
                                                     amaçlandı
D)Erzurum Kongresi                      Milli sınırlar içinde vatan bütündür,asla parçalanamaz kararı alındı.
E)Amasya Genelgesi                       Kurtuluş Savaşı'nın gerekçesi belirtildi





Cevap C şıkkıdır çünkü Havza Genelgesi'nde ortak bir milli bilinçle işgallerin protesto edilmesi kararlaştırılmıştır. Erzurum ve Balıkesir Kongre kararları gözden geçirilmesi ise Alaşehir Kongresi'nde gerçekleştirilmiştir.Bu yüzden eşleşme yanlıştır.
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300