Ana içeriğe atla

Cümle Türleri




  1. Yüklemine Göre Cümleler
  • Fiil Cümlesi: Yüklemi çekimli fiil olan cümleler fiil cümlesidir.Örnek: Ay ışığında kitap okuyordu. Okuyordu fiil olduğu için fiil cümlesidir.
  • İsim Cümlesi:Yüklemi isim soylu sözcük olan cümleler isim cümlesidir.Örnek: O bir öğretmendir.Öğretmen isim olduğu için bir isim cümlesidir.
    2.Anlamlarına Göre Cümleler
  • Olumlu Cümle:Fiil cümlesinde eylemin gerçekleştiğini,isim cümlesinde belirtilen kavramın bulunduğunu bildirir.Örnek: Annesinin sesi sevinçli geliyordu.
  • Olumsuz Cümle:Fiil cümleinde eylemin gerçekleşmediğini belirten;isim cümlesinde belirtilen kavramın bulunmadığını anlatan cümleler olumsuz cümledir.-ma -me -sız -siz ekleri gelir.Örnek:Cebinde para yoktu.Ayrıca bazı cümleler anlam bakımından olumsuz biçim bakımından olumludur Örneğin;Bu gürültüde ders çalışabilirsen çalış.(Biçimce olumludur.)Aslında demek istenen bu gürültüde ders çalışılamayacağıdır. Yani Bu gürültüde ders çalışılmaz.(Anlamca olumsuzdur.)
  • Soru Cümlesi: Örnek:Öğretmen seni sözlüye kaldırdı mı?
  • Emir Cümlesi: Eylemin yapılmasını veya yapılmamasını ifade eden cümlelerdir.Örnek:Gelirken ekmek al.
  • Ünlem Cümlesi:Heyecan,sevinç,korku,şaşırma ifade eden cümlelerdir.Genelde cümle sonlarına ünlem işareti gelir.
  • Şart Cümlesi:Bir yargının gerçekleşmesi başka bir yargıya bağlı cümlelerdir.Örnek:Çalışırsan kazanırsın.
  • İstek Cümlesi:Eylemin yapılmasını istek şeklinde ifade eden cümlelerdir.Örnek:O kitabı alabilsem.
  • Gereklilik Cümlesi:Eylemin yapılmasının gerekli olduğunu belirten cümlelerdir.Okulu bitirmek için çok çalışmalısın.
   3.Öğe Dizilişine Göre Cümleler
  • Kurallı Cümle:Yüklem sonda bulunur.Örnek:Evine bir daha dönmedi.
  • Devrik Cümle:Yüklemi sonunda bulunmayan cümlelerir.Örnek:Dönmedi bir daha evine.
  • Eksiltili Cümle:Türkçede bazı nedenlerle cümle sonunda yüklem kullanılmaz.Bu cümlelere eksiltili cümle denir.Cümle sonuna üç nokta konur.(...)
   4.Yapısına Göre Cümleler:
  • Basit Cümle:İçinde sadece bir çekimli yüklem bulunur.
  • Birleşik Cümle:İçinde temel yargıyı anlatan bir cümle ve onun anlamını bütünleyen, anlaşılmasına yardımcı olan cümle ve cümlelerden oluşmaktadır.Temel cümle ve yan cümlecik veya cümleciklerden oluşur.Ayrıca bir cümlede ne kadar fiilimsi varsa o kadar yan cümlecik vardır.İkiye ayrılır.1.Fiilimsi ile kurulan birleşik cümleler:Girişik Birleşik Cümle:Temel cümleyle yan cümleciği fiilimsi ile kurulmuş cümlelerdir.2.Çekimli Fiillerle Kurulmuş Cümleler:a)İç içe Birleşik Cümle:Başkasından doğrudan aktarılan veya tırnak içinde verilen cümledir. Örnek: Öğretmen:"Sınavın nasıl geçti?" dedi.b)Ki'li Birleşik Cümle:Yan cümleciğin temel cümleye "ki" bağlacı ile bağlandığı cümledir.Örnek:Çocuk öyle hızlı koşuyordu ki neredeyse düşecekti.c)-mi Soru Ekli Birleşik Cümle:Soru eki -mi'nin kendi soru işlevini yitirerek cümleleri bağlama görevinde bulunduğu da olur.Örnek:Bir kitabı bitirdi mi hemen diğerine başlardı.d)Edatlı Birleşik Cümle:Ana yargının tamamlanmasını sağlayan edat ile tamamlanmış bir yan cümlecikten oluşan cümlelerdir.(gibi vb.edatlarla) e)Şartlı Birleşik Cümle:Bu cümlelerde -se -sa şart eki kullanılır.Örnek:Bir kelimeyi hatırlasaydı, tüm soruyu çözebilecekti.
  • Sıralı Cümle:Bağımlı Sıralı Cümle ve Bağımsız Sıralı Cümleden oluşur.Bağımlı Sıralı Cümle: En az bir öğesi ortak olan cümlelerdir.Örnek: Çocuk koşarak geldi ve büyük kapının önünde durdu.Burada adam öznedir ve iki yüklemi (geldi ve durdu) çocuk gerçekleştirmiştir bu yüzden bağımlı sıralıdır.Bağımsız Sıralı Cümle:Farklı ögelerden oluşmuş sıralı cümledir. Örnek:Yağmur başladı; insanlar evlerine döndü.Başladı ve döndü aynı özneye bağlı değildir bu yüzden bağımsız sıralı cümledir.
  • Bağlı Cümle:En az iki cümlenin bağlaçla bağlandığı cümlelerdir.Örnek:Herkes yerlerine oturdu ve tiyatroyu seyretti.İki ayrı cümle ve ile bağlanmıştır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300