Ana içeriğe atla

Coğrafya Soruları İçin İpuçları



Coğrafya sorularında sıklıkla karşılaşılan kavramlar...


Coğrafya Soruları İçin Püf Noktaları:

  • Coğrafyada hangi denizin tuzluluğu daha  çoktur gibi bir soruyla karşılaşırsanız dikkat; (Sıcaklık arttıkça buharlaşma da artar) ekvatora yakın deniz veya okyanusların suyu sıcaklıktan dolayı buharlaşır ve böylece tuz oranı artar. Bu  nedenle şıklarda ekvatora yakın olanı (deniz veya okyanus) işaretlemelisiniz.Eğer azdır denirse de ekvatordan en uzak olanı(deniz veya okyanus) işaretlemelisiniz.
  • Dağların denize paralel uzandığı kıyılarda deniz ikliminin etki alanı dar olmaktadır.Örneğin; Akdeniz Bölgesinde Toros Dağları vardır ve bu dağlar kıyıya paralel uzanmaktadır.Bu nedenle deniz ikliminin yayılış alanı kısıtlıdır.Ancak Ege Bölgesinde dağlar denize dik uzanmaktadır.Bu nedenle de deniz iklimi iç bölgelere daha rahat bir şekilde yayılabilmektedir.
  • Volkanların olduğu bölgeler tehlikeli olmasına rağmen neden yoğun nüfuslanmıştır diye bir soruyla karşılaşırsanız şıklarda toprağın verimli oluşu veya tarım alanlarının verimliliği gibi şıkları seçmeliyiz. Bunun nedeni şudur: Volkanlardan çıkan maddeler tarım alanları için çok yararlıdır.Tarım arazileri bu maddeler ile verim kazanır.Toprak verimli olur.Nüfusun buralarda toplanmasının nedeni de bu verimli arazilerin bulunmasıdır.
  • Türkiye'de gel git olayının etkili olmadığının en güçlü kanıtı kıyılarda delta ovalarının bulunmasıdır. Eğer gel git etkili olsaydı delta ovaları olamazdı çünkü güçlü gelgitler deltaları süpürürdü.
  • Gerçek sıcaklık:Bir yerde herhangi bir zaman diliminde hiçbir koşul göz önüne alınmadan ölçülen sıcaklıklardır.İndirgenmiş Sıcaklık:Bir yerin yüksekliği hesaba katılmadan deniz seviyesinde olduğu varsayılarak hesaplanmış sıcaklığıdır.Eğer bir soruda,şıklarda illerin gerçek sıcaklık ve indirgenmiş sıcaklık değerleri veriliyor ve  bu illerden hangisinin yükseltisi en fazladır deniyorsa gerçek ve indirgenmiş sıcaklık değerleri arasındaki fark  en fazla olan ili seçmeliyiz.
  • Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla önemi artan Akdeniz ;önemi azalan ise Ümit Burnu olmuştur.Ancak burada şunu da unutmamalıyız ki Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla denizlerin seviyelerinde değişim olmamıştır.
  • Havadaki karbondioksit oranının en fazla olduğu alanlar sanayi bölgeleridir.
  • Geri kalmış ülkelerin ithalatında hammade payı az; tüketim ve yatırım mallarının payı yüksek olmaktadır.
  • Türkiye'de Antartika ve Grönland gibi yerlerde bulunan geniş örtü buzulunun bulunmaması Türkiye'nin matematik konumundan kaynaklanmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Edebiyatında Sanatçıların Ünvanları

İstanbul Öykücüsü:Sait Faik Abasıyanık Sultanü'ş Şuara:Baki Vatan Şairi,hürriyet şairi:Namık Kemal İstiklal Marşı Şairi,Ümmetçi Şair:Mehmet Akif Ersoy İstanbul Şairi:Yahya Kemal Beyatlı Şair-i Azam,tezatlar şairi:Abdülhak Hamit Tarhan Lale Devri Şairi:Nedim Evler Şairi:Behçet Necatigil

Türk Edebiyatında Nehir Romanlar veya Üçlemeler

Bir yazarın bir topluluğun,bir ailenin belli bir zaman dilimindeki yaşamını anlattığı birbirinin devamı olarak yayımlanan eserlere nehir ya da ırmak roman denir.Bazı nehir romanlar üçlemedir. Aynanın İçindekiler Serisi- Attila İlhan: B ıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Dersaadet’te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Allah’ın Süngüleri Reis Paşa, Gazi Paşa  Akçasazın Ağaları Serisi- Yaşar Kemal: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf  Esir Şehir Üçlemesi- Kemal Tahir: E sir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı

Hukuk Fakültesi 2010-2011 Başarı Sıralamaları Karşılaştırması

Hukuk,her yıl adaylar tarafından çok talep gören bölümlerden biri.Her yıl çok büyük değişimlerin yaşanmadığı biliniyor ancak bu yıl kontenjanlarda artışlar söz konusu.Siz de tercihlerinde Hukuk Fakültelerine yer verecek adaylardan biriyseniz size rehber olması için Hukuk Fakülteleri 2010 ve 2011 (0,15 katsayısı baz alınarak) başarı sıralamaları karşılaştırılmasına bakabilir,b u yılki hukuk kontenjanlarındaki artmayı da göz önünde bulundurarak ilerisi için yaklaşık olarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken size yardımcı olması dileğiyle... Hukuk Fakülteleri'nin 2010 ve 2011'de son aldığı öğrencinin başarı sıralarını inceleyerek yıllar içindeki değişimleri (ne kadar yükselip,düştüğünü) görebilirsiniz.                   2010 Başarı Sırası                                 2011Başarı Sırası Akdeniz Ü:              10.700                                                              15.600 Anadolu Ü:               8.300