Son Yayınlar

Postmodern Edebiyat



    Postmodernizm, edebiyatla ilgilenirken, soru çözerken ,okuma yaparken sıkça karşılaşılan bir kavramdır. Eğer edebiyatla ilgileniyorsanız veya sınav hazırlığı yapıyorsanız bu kavramla karşılaşmışsınızdır. Postmodernizm ve postmodern edebiyatla ilgili önemli ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

    Postmodernizm, modernizm sonrası ve ötesi anlamında  kullanılmaktadır. Bu kavram 1960 lı yıllardan itibaren kullanılmıştır. 20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan postmodernizm; mimari, felsefe, edebiyat, resim gibi alanlarda kendini göstermiştir. Postmodernizm bir bakıma modernizin aşılması durumunu anlatmaktadır. Modernizm ise aydınlanma ilkelerini temel alan toplumsal projenin adıdır. Postmodernizm de modernliğin aşılması, onun geliştirilmesi anlamına gelmektedir. Postmodernizm modernizmin sonrasında gelen demektir ve modernliğin ilerletilmesi durumunu anlatmaktadır. Postmodernizm edebiyatta modern edebiyatın gelişmesi, aşılması anlamına gelir diyebiliriz. Postmodern roman, bir anlamda söylemsel olarak mimaride başlayıp gelişen, kurumsal, kuramsal ve düşünsel alanlarda hızla yayılan ve 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyat dünyasında da kendisini gösteren postmodernizmin ürünüdür.



    Postmodern roman, klasik romandaki gibi olay örgüsü üzerine kurulu bir anlatı değildir. Olay örgüsünden daha çok olayın ya da olayların ön plana çıkması söz konusudur. Postmodern roman denilince ilk akla gelen dil oyunları düşüncesidir. Dilin gerçekliği temsil eden değil kuran bir yapı olduğu önermesinden hareket ederler. Postmodern romanda dil önemli bir rol oynar.Dilin farklı kullanımı anlatımı daha da dikkat çekici duruma getirmektedir. Postmodern romanda metinlerarası geçişler, göndermeler kısacası metinlerarasılık vardır. Yazarlar önceki metinlerden kendi eserlerine geçişler yaparlar.İroni de postmodern edebiyatta kullanılmaktadır.

    Orhan Pamuk, Bilge Karasu, Adalet Ağaoğlu  gibi yazarlar postmodern eserler vermiş yazarlardır.

Hiç yorum yok