Türkçe Soruları İçin Taktikler
YKS-KPSS-ALES Türkçe soruları taktikler:
Türkçe sorularında genelde en çok dikkat çeken sorular paragraf sorularıdır.Çünkü bazı paragraf sorularının uzunluğu,bazen öğrencilerin gözünü korkutabiliyor.Ancak düzenli olarak kitap okuyan,paragraf sorularını bol çözüp alıştırma yapan öğrenciler için bu soruları yanıtlamak o kadar da zor olmuyor.Paragraf sorularının çözümünde en önemli nokta soruların çok iyi okunmasıdır.Verilen metni çok iyi okuyup anlayarak aslında paragrafta ne istendiğine odaklanmak ve bunu da belli bir süre içinde yapmak gerçekten çok önemli.Bu da çok soru çözerek,kitap okuyarak elde edebileceğiniz bir kazanım olacaktır.Okuma hızınızı artırmanız paragraf sorularını ve genel olarak tüm dil ve anlatım sorularını çözmenize yardımcı olacaktır.Bu kazanımı da büyük ölçüde bugüne kadar edinmiş olmalısınız.Dil bilgisi soruları daha çok bilgi gerektiren sorular olduğu için genelde paragraf sorularından daha kısa sürede çözebilirsiniz.Tabii burada da bilgi eksiğinizin olmaması gerekiyor.Dil bilgisi konularında eksiğiniz kalmadıysa bu soruların tamamını doğru yanıtlamamanız için hiçbir sebep kalmayacaktır.Bilgi eksiğinizi kapattığınız takdirde nokta atışları ile doğru şıkka ulaşırsınız.
Uzun bir paragraf gördüğünüzde kesinlikle gözünüzde büyümesin.Evet.Sınavda yarım sayfalık paragraflar da görebilirsiniz ancak uzunluk size hiçbir şekilde zorluğu anımsatmasın.Aksine uzun paragrafların cevabı kolaylıkla bulunabiliyor.Uzun zordur anlayışından kesinlikle uzaklaşmalısınız.
Paragraflarda soru kökü çok önemlidir.Aslında soruda ne istendiği soru kökünde verilir.Eğer soru kökü olumsuzsa altı çizilidir.değildir,olmamalıdır,çıkarılamaz gibi.
Buna da dikkat etmemelisiniz.
Önce soruyu,sonra paragrafı okuyun.
Mesela;
Soru kökünde “metinden çıkarılabilecek en genel yargı”, ”metinde asıl anlatılmak istenen nedir?”,“metinde verilmek istenen mesaj nedir?” gibi İfadeler varsa o soruda ana fikrin ne olduğunun sorulduğunu anlarız.Burada da bir ipucu vermeden geçmeyelim. Ana fikir genellikle son cümleden çıkarılabiliyor.
Örneğin paragrafın konusunun istendiği bir soruyla karşılaştığınızı düşünelim:
Bir paragrafta konuyu bulmak için “Bu parçada neden söz ediliyor?” , “Üzerinde durulan ne olabilir?” , “Hakkında söz söylenen nedir?” sorularını paragrafa yöneltiriz, aldığımız cevaplar ise bize paragrafın konusunu verir.
Zamanlama,tüm derslerde olduğu gibi dil ve anlatım sorularını çözerken de daha önce de söylediğimiz gibi çok önemli.Buna çok dikkat edin ve denemelerinizi zamanlamaya dikkat ederek yapmaya özen gösterin.
Bütün bunların yanında gerçek sınavda da soruları çözerken bugüne kadar girdiğiniz sınavlarda kendinize göre uyguladığınız yöntemi tekrarlayın.Son anda radikal kararlar vermeyin.
Hiç yorum yok