Buradaki soruları daha önce hiç görmediniz
 

11 Mart 2012 Pazar

Coğrafyada Çıkmış Sorulardan Önemli Kelimeler ve Kelime Grupları...

Bu yazımda  Ösym'nin son 46 yıldaki coğrafya sorularını inceleyerek bir veri sunacağım .Son 46 yılda coğrafya sorularının içersinde geçen önemli kelime ve kelime gruplarından bazıları...


GÖL GİDEĞENİ: Göl Ayağı da denmektedir.Bir gölün fazla sularını, artan sularını başka bir ırmağa veya su topluluğuna aktaran ayaktır.
YER EKVATORU: Şöyle açıklayabiliriz; Önce gök ekvatorundan bahsedelim. Dünyanın dönme eksenine dik olan büyük çembere "gök ekvatoru ya da eşlek" denir.Düzlemine "ekvator düzlemi" ve ve bu düzlemin yer küresi ile arakesitine  (çizgilerin,yüzeylerin kesiştiği yer) "yer ekvatoru" kısaca ekvator denir.Bu arada kuzey gök kutbu ve güney gök kutbu kavramlarından da kısaca bahsedecek olursak; Kuzey Gök Kutbu: Kuzey yarım küreden görünen göktür. Güney Gök Kutbu: Güney yarım küreden görünen göktür.
TERMİK EKVATOR: Termik Ekvator ortalama olarak ekvator dairesinin 8 enlem kadar kuzeyinde bulunur.Termik Ekvator, her meridyenin en sıcak noktalarını birleştiren çizgidir.Dünyanın en sıcak çizgisi olarak bilinmektedir.Termik Ekvatorun yer ekvatorundan sapmalar göstermesi okyanus akıntıları ve karasallıkla ilgilidir.
TOPOĞRAFYA HARİTASI: Yeryüzünün bir parçasının şekilsel yapısının belli bir ölçek içinde eş yükseklik eğrileri yardımıyla yatay düzlem üzerinde gösterilmesiyle elde edilen haritalardır.
KÜLTÜR BİTKİLERİ: İnsan eliyle yetişebilen bitkilerin tümüdür.
KURU TARIM:Yıllık yağışı 250-1000mm arasında olan yerlerde , sulama yapılmaksızın yürütülen tarla tarım sistemine kuru  tarım ve bunun yapıldığı alanlara kuru tarım alanları denir.
KARSTLAŞMA: Kireçtaşlarının karbondioksitli sularda erimesi ile bu erimeden dolayı oluşan topoğrafya şekillerinin ortaya çıkışıdır.
SERBEST TİCARET BÖLGELERİ:Sanayi ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı alanlardır.
MADEN BÖLGELERİ:Türkiye'den örnek Batman, Karadeniz Ereğlisi vb.verilebilir.Madenin yoğun çıkarıldığı alanlara maden bölgesi denir.
TURİZM BÖLGELERİ:Antalya, Nevşehir, İzmir vb. örnek verilebilir.Gerek deniz turizmi gerek tarihi ve kültür turizminin yoğun olarak yapıldığı alanlardır.
SANAYİ BÖLGELERİ:Sanayi ve ticaret ile daha çok tanınmış alanlardır.İstanbul, İzmit vb. örnek olabilir.
TARIM BÖLGELERİ:Tarımın daha yoğun olarak yapıldığı alanlardır.
İKLİM BÖLGELERİ: Bölge kategorileri arasında değişimi en zor olanıdır.Akdeniz iklimi,Ilıman Okyanusal iklim vb. gibi iklim alanları  iklim bölgelerine örnek olabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Puanınızı Hesaplayın Başarılar...

YGS & LYS Puan Hesaplama
 YGSTürkçe
(Dil ve Anlatım)
(40)
Temel Matematik
(40)
Sosyal Bilimler
(40)
Fen Bilimleri
(40)
DOĞRU
YANLIŞ
NETLER
   
   
 
YGS NETLERİ GEREKLİ
LYSMAT
(50)
GEO
(30)
FİZ
(30)
KİM
(30)
BİY
(30)
EDB
(56)
COĞ1
(24)
TAR
(44)
COĞ2
(16)
FEL
(30)
DOĞRU SAYISI
YANLIŞ SAYISI
NETLER
   

Sayfayı Yazdır